Zes en tachtig omhoog

zaterdag 14 mei 2011
Het is 10.30 uur als we drie blokken verder het Empire State Building binnen gaan. Zo'n gebouwtje loop je trouwens makkelijk voorbij als je het visueel wil vinden. Er staat namelijk zoveel hoogs omheen dat je echt je best moet doen om hem te vinden. Daar komt nog bij dat als je er letterlijk langs loopt je de hele 102 verdiepingen niet meer ziet omdat de onderkant veel breder is. Toch gevonden.
Gelukkig zijn we redelijk vroeg zodat we zonder al te lange wachttijden van het prachtige gebouw en de uitzichten bovenop kunnen genieten. Het eerste koper valt op.
New York barst van de koper, een Pool moet hier watertandend rondlopen.
de hal beneden hierboven en het Empire uitzicht boven hieronder
en de combinatie marmer en koper




We zetten de wandeling voort via de NY Public Library naar het Rockefeller Center. We besluiten om de Public Library op een andere dag nog eens uitgebreider te bezoeken.
Rockefeller Center bestaat uit 19 commerciĆ«le gebouwen die in de dertiger jaren zijn gebouwd waaronder General Electric Building, Radio City Music Hall, Bank of America Building en Rockefeller Plaza met zijn enorme zitkuil vol consumerende mensen.
Het interieur van het GE Building is schitterend, met ook weer veel koper.
Het valt ons ook ineens op dat New York mussen heeft! Waar zijn onze stadsmussen toch gebleven? New York moet toch ook voor een mus een stuk moeilijker overleven zijn.
Achter Rockefeller Center ligt de Avenue of the America en omdat het zaterdag is, is de avenue omgebouwd tot markt. Dit houdt in dat je constant door schroeivlees veroorzaakte stankwolken loopt, want om de twintig meter staat er weer iemand van alles te grillen, van thai tot texas. De echte (s)melting pot ...
Bij de 42ste rechtsaf en dan sta je op Times Square! Jezus Christus! Denk je net een beetje te gaan wennen en dan dit...
Enigszins verbijsterd en vermoeid van de lange wandeling leggen we de laatste kilometer naar het hotel af.

De beelden:




ook de bomen staan in koper


de portier van GE

zwaaiende toeristen in een dwarszitters bus



het topje van Crown Building



draaideur van GE met veel koper

ook

de hal van GE

Rockefeller Center

zou kunnen

Mieke denkt na over de NY Pub Lib


de hal van NY Pub Lib

bruidsreportage op Times Square

de markt op Avenue of the America

Het enige wat ons opvalt bij het boodschappen doen is dat het kopen van een flesje wijn een grote opgave is, zelfs met internet op je kamer. Als iemand een tip heeft, graag, maar dan niet aankomen met de wijn van Sting...

lees en kijk verder... 



1 opmerking: