Wall Street en China Town

donderdag 19 mei 2011
Omdat we nog wat zaken hadden af te handelen spoorden we naar Wall Street. Mocht iemand het financiële hart nog willen treffen, dat gaat niet lukken: alle straten rondom zijn sinds 9/11 ontoegankelijk gemaakt voor voertuigen. Zelfs een tank zou er niet doorkomen. Men heeft wel fraaie obstakels neergezet: grote gestileerde koperglanzende 'keien' (jaja weer koper!). George Washington houdt hier het overzicht en laat de toeristen tot zich komen. Vlak om de hoek, aan Broadway ligt de kerk en het kerkhof 'Trinity Church', een groene oase midden in de kakofonie rond Wall Street. Die grafstenen die nog net iets leesbaars dragen melden jaartallen rond 1790 maar de meeste zijn zo grondig afgebladderd dat de voorkant niet van de achterkant is te onderscheiden. Al wandelend op weg naar Brooklyn Bridge zien we een poedeltje met schoenen. Vier lichtblauwe laarsjes met ritsjes. Helaas: we waren zó stomverbaasd dat we vergaten een foto te nemen. Verder vergapen we ons aan de vele fraaie bouwwerken. Soms zie je bizarre bouwsels: prachtige gebouwen van begin 1900, met veel bijzondere details op gevels en daken, weggedrongen door glazen of stalen kolossen, die er soms letterlijk omheen zijn gebouwd. Maar we zien ook straten met huizen van 3 of 4 etages en zelfs een gevel die ons aan Amsterdam doen denken.

Wall Street heeft koperen road blocks sinds 9/11

George houdt het overzicht

op de grote naai-ateliers




Trinity Church and graveyard


even paffen





We verlaten het financiële centrum oostwaarts en dan staan we aan de waterkant en zien zowel Brooklyn Bridge als Manhattan Bridge. Daar zijn we weer even stil van. Tijdens de wandeling zagen we zo nu en dan een enorm hoog staal-met-glas gebouw de kop opsteken: dat is ook een van onze doelen van vandaag, een door Frank Gehry ontworpen appartementengebouw. We zijn blij dat de zon schijnt, want dan komen de gebogen en vloeiende lijnen in de gevels goed uit.


weeping boat




strandje onder Brooklyn Bridge


Onderweg naar Chinatown zien we overigens nog een man-met-kat-op-zijn-hoofd. Om zich te laten fotograferen vraagt hij wel een kleine bijdrage en zo blijkt hij al jaren in zijn onderhoud te voorzien (zie de link op de pagina NY movies). Na al deze adembenemende ervaringen gaan we noordwaarts en doen zowel Chinatown als Little Italy aan. Dat is raar: in Chinatown zien we echt alléén maar Chinezen, en in Little Italy zien we echt géén enkele Chinees! En de twee buurten liggen letterlijk tegen elkaar aan; je gaat een Chinese straathoek om en je staat in Italy. (Eigenlijk moeten we het hebben over Aziaten, want er zijn ook Vietnamezen, Maleisiërs, Taiwanezen, Cambodjanen en wat al niet meer.)
Onze voeten piepen nu dat ze rust willen, dus daar gaan we aan toegeven.

man met een kat op z'n hoofd

lunch in Chinatown


nog nooit gezien


chinees winkelraam


lees en kijk verder...
























1 opmerking: