Grand Central

zondag 15 en maandag 16 mei 2011
In het prachtige Grand Central Terminal station zien we de trap waar een scene uit een film - waarvan de naam ons is ontschoten - speelde: een kinderwagen die over de treden naar beneden stuitert. Een wandeling uptown via 5th Ave levert ons bijna een nekhernia op: zoveel - hoogs - te zien! We bezoeken de Apple-store: 365 dagen per jaar geopend, 24 uur per dag. Op zondag is het blijkbaar een familie-uitje, want het is chaotisch druk in de store. Buiten aan de overkant, vlak tegen Central Park aan en rond een fontein is een tentoonstelling ingericht met werk van Ai Wei-Wei. Vooral bekend omdat hij momenteel gevangen zit in China, maar toch ook vanwege zijn beelden waarschijnlijk. We zien een prachtige serie van de Chinese dierenriem. Herman is konijn (altijd al gedacht) en Mieke is rat. Omdat er vandaag toch ook geluncht moet worden doen we dat bij Donald, in zijn Trump Tower. Hij mag wel eens wat snuggerder personeel in dienst nemen....






de Apple Store beneden

en boven


de portier van General Motors


Vervolgens reizen we downtown en bekijken we Ground Zero, waar enorme kranen het nieuwe 'one World Tradecentre' markeren. De fantastische toren is nu op ongeveer een derde van zijn te bereiken top, en we spreken af dat we in 2013, als hij klaar is, weer gaan kijken.
Doorlopend naar de waterkant doorkruisen we het World Financial Centre met een enorm atrium waarvan de 2000 ramen op 9/11 allemaal waren verbrijzeld. Het is vandaag heel rustig hier: we zitten bij het water op terrassen en bankjes die op werkdagen waarschijnlijk door hele legers kostuums en mantelpakken worden bezeten. De zeilbootjes in de haven leveren een groots contrast op met de gigantische wolkenkrabbers erachter. En het feest der herkenning gaat door bij het zien van Ellis Island en Liberty Island, maar nu zien we ook iets anders: weersomslag!


hoe het weer wordt

lijkt ons mooi om nog een keer te gaan bekijken

de wintertuin van het World Financial Center

en hoe hij er bij lag








maandag 16 mei 2011
We beginnen de dag met postzegels kopen. Dat doen we in het grootste postkantoor ter wereld - lijkt ons -  en we kunnen er gewoon, aan een schitterend loket, onder een prachtig plafond, 2 (twee) postzegels kopen en krijgen ook nog een fijne dag toegewenst. Koper alom aanwezig.

twee postzegels a.u.b.

Welcome to Macy's
Vannacht heeft het gehoosd en de druppels op de aan de buitenkant van de gevel geplaatste airco's leverde een geluid op van popcorn in de pan. Omdat het 's ochtends nog steeds regent gaan we eerst naar Macy's om een plu te kopen. Macy's is het grootste warenhuis ter wereld; het omvat een heel huizenblok en je kunt er álles kopen. We beginnen bovenin en treffen op de meubelafdeling her en der daklozen aan die liggen te dommelen in comfortabele fauteuils, en ze worden door niemand gestoord. Op de beddenafdeling worden we verwelkomd door een verkoper die er geen doekjes om windt: "Hi folks, welcome to Macy's. Come in and spend your money here: we NEED it!" Je kunt wel een hele dag doorbrengen in Macy's, als je van winkelen houdt, maar dat doen wij niet en dus verlaten we na een half uur het pand, zonder plu.


de houten roltrap van Macy's


Het Moma is vandaag gesloten maar we gaan er toch even langs en verlekkeren ons in de museumwinkel - die natuurlijk wél open is. Onze moeie voeten krijgen even rust in St. Patricks Cathedral waaar we op een kerkbankje de metrokaart bestuderen in plaats van de bijbel. Voort maar weer, we moeten nog van alles zien. Na weer een half uur lopen is in de bijzonder fraaie lobby van het Waldorf Astoria helaas geen chaise longue meer vrij (je ziet er echt àlle soorten mensen, geneer je niet om binnen te stappen) en we voelen ons al helemaal thuis in deze stad.



Waldorf, de salade werd hier in 1893 voor het eerst geserveerd

lees en kijk verder...





.

1 opmerking:

  1. Leuke Blog! Goed te zien dat jullie een geweldige tijd hebben. Mochten jullie nog een keer in Grand Central komen, dan is dit misschien wel leuk om te proberen http://www.sonicwonders.org/?p=426

    Doe NYC de groeten van me, Jeroen

    BeantwoordenVerwijderen